Cu mocănița pe CFF Moldovița

CFF Moldovița a reînviat în decembrie 2013 prin prelungirea liniei făcută de CFI până la Argel.

  • mocanita la Moldovita foto Daniel Secarescu
  • mocanita Moldovita foto Daniel Secarescu
  • mocanita Moldovita foto Daniel Secarescu

Cu mocănița pe CFF Moldovița

mocanita la Moldovita foto Daniel SecarescuCFF Moldovița a reînviat în decembrie 2013 prin prelungirea liniei făcută de CFI până la Argel.

Trenurile organizate de Craciun si Anul Nou s-au bucurat de un interes crescut din partea celor care au vizitat Moldovita si au ales sa faca si o calatorie cu mocanita. Nu este putin lucru ca linia fost reconstruita, prelungita, podurile au fost ranforsate si unele chiar reconstruite din fundatii. Caile ferate devin tot mai scurte in Romania iar sina propriuzisa este tot mai greu de gasit, mai ales cea cu profil mai mic pentru linii inguste.

Toate aceste realizari trebuiau vizitate si fotografiate pentru deliciul pasionatilor feroviari si de aceea un foto-tur pe CFF Moldovita a fost cea mai buna modalitate. Chiar in zilele cand sudul tarii era lovit de nameti si inca sub asediul ghetii la Moldovita vremea s-a pregatit cu soare pentru turisti iar organizatorii ne-au pregatit nu un tren ci… doua!

Primul tren a fost cel cu vagoane pentru calatori, folosite in mod normal pentru trenurile de turism din sezon, garnitura remorcata de 764-243 (Budapesta 1911). Al doilea tren a fost cel de productie care a circulat “la vedere” dupa primul si care a fost remorcat de 764-404R (Reghin 1984). “Hutulca”, locomotiva celui de-al doilea tren, este cea care remorcheaza in sezon trenurile pentru turism pe CFF Moldovita.

Ambele trenuri au fost o incantare, iar peisajul si vremea au fost cadrul perfect pentru fotografii reusite. Zapada a fost foarte putina fata de anii trecuti, dar totusi ceva mai multa ca in Maramures unde a fost cea mai “usacata” iarna de cand umblam prin avalanse.

Se poate spune deci ca CFF Moldovita a reinviat spre bucuria entuziastilor feroviari si nu numai si speram ca 2014 va fi un an plin de calatorii pe aceasta linie ingusta si lucrarile de reconstructie vor continua.

Mocaniti-va pe CFF Moldovita!
==================================
Foto: 764-404R, “Hutulca” spre Argel, foto © Daniel Secărescu | www.mocanita.ro