Mocănița pregătită de drum

Mocănița pregătită de drum pe CFF Vișeu de Sus

detaliu mocanita biele si roti foto Daniel SecarescuEste atât de devreme și frig încât nici temperatura nu s-a trezit. Pe străzile din Vișeu câinii nu latră așa de devreme și doar o bicicletă mă depășește în drum spre depoul CFF.

Era unul dintre frânarii care va pleca cu primul tren de producție și se grăbește să nu piardă manevra pentru trenul de ora 5.

În depoul CFF Vișeu de Sus numai o mocăniță este scoasă în față și ușile au fost închise bine parcă să nu deranjeze celelalte locomotive care dorm. Nu este sezon turistic și astăzi va fi folosită numai “Bavaria” (764-435, Reșița 1954) la trenul de producție de ora 5.
Totul este pregătit. Locomotiva a fost curățată, unsă, alimentată cu apă și acum va manevra câțiva metri ca să ia și ceva cărbune. “Ne-o trebui la deal și s’avem de’o-m pune pe foc” zice Nea’ Vasile, grijuliu și deja transpirat de atâta robotit. Peste noapte un ”ante-fochist” întreține focul să nu se stingă. Apoi pe la 3-3 jumătate dimineața, dacă nu chiar mai devreme, vine fochisul și ”pune bine pe foc”. Pînă la 4 presiunea crește la 8 atmosfere. Între timp fochistul a curățat locomotiva, a uns-o, și a făcut plinul de apă. Sună destul de simplu, dar este muncă destul de multă. Mecanicul vine pe la 4. Ia și el locomotiva la verificat: nu scapă niciun șurub și nicio piuliță. Între timp fochistul mai unge lagărele cu cana iar mecanicul completează uleiul din pompă.
Partida de manevră a ptregătit trenul; “tenderul” e plin cu lemn, in “clasă” e cald și trucurile stau cuminți înșiruite pentru un drum lung și poate greu până la Comanu.
==================================
Foto: 764-435, “Bavaria” în depoul CFF Vișeu de Sus, foto (c) Daniel Secărescu | www.mocanita.ro